Museum

Bruket ligger sedan över fyra sekler på samma ställe i en förtrollande dalgång längs Svartån där Västmanland är som vackrast. Här finns en rad intressanta historiska byggnader som idag är fyllda med olika aktiviteter. Bruksmuseet ligger inuti Messingsbruket. Det är en tidskapsel fyllt av ett urval historiska produkter och maskiner från århundranden tillbaka. Här kan du se många av de omtyckta, historiska produkterna från Skultuna som sedan länge utgått ur produktion. Om du vill veta mer om Skultunas historia visas en informativ film på ungefär 12 minuter i museet.

 Museet har fri entré och är öppet dagligen.

Öppettider: Vardagar 11 - 18. Lördag & Söndag 11 - 17.

 Välkommen!Gruppbesök & Paket

Sala Silvergruva & Skultuna Messingsbruk - paketresa med två historiska platser på en dag

I detta paket ingår en guidad tur 155 meter under jord i Sala Silvergruva, lunch på Sala Werdshus, samt film och fika på Skultuna Messingsbruk.

I detta paket får du en guidad tur 155 meter under jord, och efter visningen blir du serverad lunch i Salas mysiga Werdshus. Därefter kan du besöka gruvmuseum, butik och hantverkare som finns på området. Efter Sala Silvergruva går färden söderut till Skultuna Messingsbruk med en rad intressanta, historiska byggnader. Skultuna Messingsbruk är ett av Sveriges populäraste turistmål med Flagship Store, Outletbutiker, Museum och Å-Cafét. Det är det enda ställe i världen som man kan köpa Skultunas 2:a sortering på och få sina gamla Skultuna-föremål polerade. Här finns Outlet med utgående och 2:a sortering från Skultuna, Stutterheim, Happy Socks, Paradisverkstaden, Triwa, Ekelunds, Snö of Sweden och Sagaform.

Kort om Sala Silvergruva

Sala Silvergruva, en av de äldsta gruvorna i Sverige, började bryta olika typer av metall på 1400-talet och hade en kontinuerlig drift i över 500 år. Namnet kommer från den ädlaste metallen som bröts, och under en storhetsperiod på 1500-talet utvanns mer än 450 ton silver. Gruvan producerade så mycket silver att Gustav Vasa kallade gruvan för ”Svea Rikes Skattkammare”. Gruvans 500 år långa historia har resulterat i miltals med gruvgångar under jord. Idag är gruvan ett stort turistmål och har guidade visningar på olika längd och djup. Den kunniga personalen ger dig en djupdykning i gruvans historia, och de som arbetade i konstant mörker.

Paketpris

Paketet kostar 385.-/pers. Den guidade turen i Sala Silvergruva är anpassad för personer med funktionsvariationer.

Skultuna Meessingsbruk – paket med lunch & guidad kulturtur

Upptäck hur mässingen satte Skultuna på kartan i början av 1600-talet. Skultuna Messingsbruk är ett av världens äldsta igångvarande mässingsbruk med en 400 årig kulturhistoria. Låt oss berätta mer om vad som hände. 

13:30 - Lunch
15:00 - Guidad Tur / Kulturvandring

Vill du också passa på att handla i Skultuna Flagship Store & Outletbutiken får du med dig en shopping voucher som ger 15% rabatt denna dagen. En heldag i mässingens värld helt enkelt!

Paketpris

Paketet kostar 395.-/pers. Turen är anpassad för personer med funktionsvariationer.

Turen bokas via Skultuna Brukshotell 021-701 60.


Vid frågor och funderingar 

Skultuna Messingbruk: 021–78 301

Sala Silvergruva: 0224–67 72 60

Skultuna Brukshotell: 021–701 60